Yeni yapılan bir araştırmaya göre ömrü uzatan ve obezite ile savaşta yararlar sağlayan hormonun uyarılmasında en etkili diyet tipinin düşük protein, yüksek karbonhidratlı bir diyet olabileceği öne sürülmüştür.
Sonuçları Cell Metabolism dergisinde yayınlanan bu araştırmada hakkında az şey bilinen ve ‘gençlik kaynağı’ olarak adlandırılan Fibroblast Büyüme Faktörü 21 (FGF21)’ e odaklanılmıştır.
Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda FGF21’in iştahı azalttığı, metabolizmayı düzenlediği, bağışıklık sistemini iyileştirdiği ve ömrü uzattığı gösterilmiştir. Aynı zamanda bu hormon vücutta salınımının nasıl tetiklendiği tam olarak bilinmese de son zamanlarda şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.
Beslenme modelinin bu hormon üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada da farelere protein içeriği % 5-60, karbonhidrat ve yağ içeriği % 5-75 arasında değişen 25 farklı diyet uygulanmış.
Sonuçlara bakıldığında protein içeriği azaldıkça FGF21’in yükseldiği, yüksek karbonhidrat alımıyla birleştiğinde de en yüksek düzeye ulaştığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar son yıllarda popüler olan yüksek proteinli diyetlerin tam aksinin ömrün ilerleyen dönemlerinde daha yararlı olabileceğini göstermektedir.
Kaynak: Solon-Biet SM, Cogger VC, Pulpitel T, et al. Defining the Nutritional and Metabolic Context of FGF21 Using the Geometric Framework. Cell Metabolism, 2016, 24(4): 555-565. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2016.09.001.
Etiketleruzun ömür,
bağışıklık,
obezite,
iştah,
yüksek karbonhidrat,
yüksek protein