Yüksek früktozlu mısır şurupları tehlikeli mi?
Yüksek Früktoz mısır şurupları (YFMŞ) mısır nişastasından elde edilir. Mısır nişastasındaki bağlı glikoz molekülleri parçalandığında elde edilen son ürün mısır şurubudur ve %100 oranında glikoz içerir.
YFMŞ yapmak için enzimler mısır şurubuna ilave edilir ve mısır şurubunun içinde bulunan glikozların bir kısmı “meyve şekeri” olarak adlandırılan früktoza dönüştürülür. YFMŞ’u normal mısır şurubu ile kıyaslandığında glikoza oranla daha fazla sayıda früktoz içermektedir.
En yaygın kullanılan YFMŞ ya %42 ya da %52 oranında früktoz içermektedir. Sanayide bu ürünler HFCS42 ve HFCS 55 olarak bilinir ve FDA’in regülasyonlarına uygundur (21CRF 184.1866). Bu ürünlerde früktoz haricindeki kısım ise glikoz ve sudur. HCFS42 genellikle işlenmiş gıdalarda, tahıllarda, fırıncılık ürünlerinde ve bazı içeceklerde kullanılır. HCFS55 ise genellikle gazlı içeceklerde kullanılmaktadır.
Sofra şekeri olarak bildiğimiz sükroz (sakkaroz ) ise şeker kamışı ya da şeker pancarında elde edilmektedir. Sofra şekeri de glikoz ve früktozdan oluşmaktadır ve früktoz:glikoz oranı 1:1’dir. Sanayide yaygın olarak kullanılan HCFS42 ve HCFS 55 isimli YFMŞ’larında früktoz/glikoz oranı sofra şekeri ile aynıdır. Sofra şekeri ile YFMŞ arasındaki temel farklar:
- YFMŞ su içerir
- Sofra şekerinde glikoz ve früktozu bir arada tutan kimyasal bağlar vardır. Tüketildiğinde mide asidi ve bağırsak enzimleri bu kimyasal bağları çabucak kırar.
- YFMŞ’da ise glikoz ve früktozu bir arada tutan kimyasal bağlar yoktur.
Diğer besleyici özelliği olan tatlandırıcılarda ise früktoz oranı değişmektedir. Örneğin balda früktoz/glikoz oranı 1:1’dir. Elma ve armut gibi meyvelerde ise früktoz içeriği, glikoz içeriğinden fazladır.
YFMŞ Zararlı mı?
Özellikle früktozun vücutta metabolize olması ile ilgili yapılan çalışmalar nedeniyle YFMŞ’nin insan sağlığına zararı ile ilgili pek çok soru gündeme gelmektedir. Früktozun vücutta nasıl metabolize olduğu ile ilgili yapılan çoğu çalışma früktozun vücuttaki sindirimi ve emilimi ile ilgili bazı farklılıklar içeren gözlemsel çalışmalardır. Bu sebeple bu çalışmaların sonuçlarına göre sofra şekeri, bal gibi gıdalar ile YFMŞ’ların güvenilirliğinin farklı olduğunu söyleyemeyiz.
2010 Amerikan Diyet Rehberi ve EFSA’nın eklenmiş şekerler ile ilgili tavsiyelerine göre günlük kalori ihtiyacınızın %10’undan fazla eklenmiş şeker (früktoz, glikoz, sükroz ve YFMŞ) tüketmenin sağlığınız açısından risklidir. Yani günlük 2200 kcal’ye ihtiyaç duyan bir kişinin eklenmiş şekerlerden alacağı günlük kalori miktarı 220 kcal’yi geçmemesi gerekmektedir.
Unutulmamalıdır ki sadece gıdaların içinde bulunan ve tükettiğiniz YFMŞ miktarına değil bu gıdalar ile birlikte tükettiğiniz tüm şekerlerin (früktoz, glikoz ve sükroz gibi) miktarını kontrol etmelisiniz. Hangi şeker olursa olsun fazla tükettiğiniz herhangi bir şeker çeşidi sağlığınız için problem oluşturabilir.
Kaynak:
EFSA, 2010. Scientific opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibre, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies, Parma, Italy,
http://www.efsa.europa.eu/en/search/doc/1462.pdf
FDA, 2014. High fructose corn syrup: questions and answers, http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/FoodAdditivesIngredients/ucm324856.htm
Etiketler
Onay Bekleyenler 0
Yorumlar 0