Sushi nedir? Çeşitleri nelerdir?
Yayınlanma Tarihi: 22.12.2014
Okunma Sayısı: 1736
Sushi’nin kökeni Güney Asya’ya dayanmakla birlikte et soğutulmadan nasıl taze tutulur ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Et ve balık önce tuzlanıp pirincin içine sarılarak sonra tazeliğini korumak için fermente olması sağlanırdı. Fermantasyon için yeterli süre bekletildikten sonra et ya da balık pirinçten ayrılarak yenmeye hazır olurdu. Eti bu şekilde fermente etme yöntemi Çin’e oradan da Japonya’ya yayılmıştır. Daha sonraları fermantasyon işlemini kolaylaştırıp süreci kısaltmak için Sushi yapımında sirke kullanılmaya başlanmıştır. Sirkenin kullanımı ile birlikte ürünün tazeliğinin korunduğu gözlemlenmiş, fermantasyon için bekletilme işlemine son verilmiştir.
1820 yıllarında şefler Sushi yapımında çiğ balık kullanmaya başlayıp günümüzdeki birçok Sushi restoranlarında bulabileceğimiz Edo usulü Sushi ortaya çıkmıştır. Son 20 yılda Sushi sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilmiş, Sushi restoranlarının sayısı artmıştır.
Sushi çeşitleri
Sushi’nin maki, nigiri, sashimi ve chirashi olmak üzere 4 yaygın çeşidi bulunmaktadır.
Maki:
Sarma seklinde olan maki pirincin içine yosun veya sebzeler konulup bir ısırık boyutu seklinde kesilerek sunulan seklidir. Üzerine önce et, sebze ya da masago (balık yumurtası) konulup sonra sos dökülerek servis edilir.
Nigiri:
Nigiri’nin kelime anlamı sıkıştırılmış olup pirinçlerin bir kalıpta sıkıştırılarak sekil verilmiş hali ve balığın birbirine yosun ile bağlanarak yapılan cesididir. Sushi’nin bu çeşidi elle yenilmesi kolay olduğundan bazen ‘el Sushi’si’ diye adlandırılmaktadır.
Sashimi:
Balık dilimlerinin buğulanmış ya da kaynatılmış pirinçlerle birlikte sunumuna Sashimi denilir. Sashimi’de en yaygın kullanılan balık çeşidi somon ve ton balığıdır.
Chirashi:
Sashimi’ye benzemekle birlikte balık dilimlerinin sirkeli pirincin üzerinde sunulan çeşididir.
Kaynak:
Smith J., 2008, History of Sushi, http://iml.jou.ufl.edu/projects/fall09/smith_j/history.html
Etiketler
Onay Bekleyenler 0
Yorumlar 0