Havadaki CO2 Oranıyla Beslenme Arasında Bir İlişki Olabileceğini Biliyor muydunuz?
Havadaki CO2 Oranıyla Beslenme Arasında Bir İlişki Olabileceğini Biliyor muydunuz?
Araştırmacılar havadaki CO2 seviyesinin artmaya devam etmesi durumunda 2050 yılına kadar dünya nüfusunun % 1.57’sinin (150 milyon birey) protein eksikliği riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtmektedirler.
Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndan uzmanların gerçekleştirdiği araştırmada atmosferdeki CO2 konsantrasyonunun artmasıyla pirinç, buğday, arpa ve patatesteki protein içeriklerinin sırasıyla % 7.6, % 7.8, % 14.1 ve % 6.4 oranlarında düştüğünü belirlemişlerdir.
Dünya nüfusunun 1/3’inden fazlası (% 76) günlük protein gereksinimini bitkilerden karşılamaktadır. Bu nedenle araştırmacılar bu araştırmada global ölçekte ve ülke bazında protein eksikliği riskini tahmin etmeyi amaçlamıştır. Sonuçlara bakıldığında aralarında Türkiye, İran, Irak, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerin yer aldığı 18 Asya ve Avrupa ülkesinde 2050 yılına kadar diyet proteinlerinin % 5’ini kaybedebileceği belirlenmiştir.
Araştırmacılar ayrıca yüksek CO2 seviyelerinin özellikle buğday, pirinç ve arpa gibi ekinleri etkilediği mısır ve darı gibi ekinler ve kurubaklagiller üzerine etkisinin daha az olduğunu belirtmişlerdir. Tabi bu durumda buğday, pirinç ve arpa gibi tahılların temel besin maddesi olarak tüketildiği ülkeler bundan daha fazla etkilenmiş olacaktır.
Anahtar kelimeler: karbondioksit, tahıl proteinleri, protein yetersizliği
Kaynak: Medek DE, Schwartz JE, Myers SS. Estimated Effects of Future Atmospheric CO2 Concentrations on Protein Intake and the Risk of Protein Deficiency by Country and Region. Environ Health Perspect;, 2017, 125(8). DOI:10.1289/EHP41
Etiketler
Onay Bekleyenler 0
Yorumlar 0