Geçtiğimiz günlerde haberlerde ve sosyal medyada ekmeklerde bulunan zehirler ile ilgili haberler yayınlandı. Ekmekle ilgili haber başlıklarında geçen zehir aslında küf kaynaklı bir mikotoksindir. Aspergillus ochraceus, Aspergillus carbonariusve Penicillium verrucosum tarafından üretilen Okratoksin A özellikle ekmeklerde bulunabilmektedir.
Okratoksin A özellikle böbrek ve karaciğere zarar veren ve kanser oluşumuna neden olan tehlikeli bir toksindir. Avrupa Birliği yasalarına göre maksimum Okratoksin A kalıntı miktarı tahıllarda 3 ng/g, unlu mamullerde 5ng/g olmalıdır. Özellikle ekmeklerdeki okratoksin A buğday ile una taşınabilmektedir. Ayrıca ekmekler nemli ve sıcak ortalarda bekletilmemelidir.
Küflenmiş yada uzun süre uygunsuz ortamda bekletilmiş ekmekler kesinlikle tüketilmemelidir. Küfü temizleyerek ekmeğin geri kalan kısmını kesinlikle tüketmeyiniz. Gözle göremeyeceğiniz küf ve toksinler ekmeğin diğer bölgelerine de bulaşmış olabilir.
Ekmeği çok fazla tüketen bir ülke olmamız nedeniyle hem tarlada buğdayda toksin üretimini engellemeliyiz hem de ekmeği gereğinden fazla satın almamalı ve küflenmesini engellemeliyiz.
Kaynak:
Occurrence of ochratoxin A in bread consumed in Morocco. Zinedine, A. Et al. Microchemical Journal 2007; 87(2): 154-158.
Etiketlerkaraciğere,
böbrek,
buğday,
zehir,
küf,
toksin